Poëtische banken

Artikel gepubliceerd in de “Courrier Picard ‘van 2016/11/13 geschreven door V. HERY

De ASA Bois de Cise stelt voor om de openbare banken te adopteren.

Georges Brassens bezong bankjes in het park en hun geliefden. De ASA Bois de Cise stelt voor die te adopteren! Een origineel en ongewoon idee dat gelijk een klein succes is.
“We hebben besloten om dit initiatief te koppelen aan het label “Village en Poésie”, wat Ault als enige gemeente in de Hauts-de-France bezit” zo lichten Sylvie Mcquet en Michel Wagon van de ASA toe.

Een dertigtal bankjes verspreid door de hele site te wachten om te worden geadopteerd. De sponsor-eigenaren mogen een poëtische zin kiezen die zal worden afgedrukt op een plaquette op de bank, met de naam van de adoptant en de naam van z’n villa.

Het idee is in eerste instantie bedoeld voor eigenaren in Bois de Cise: “Aan hen wordt voorrang gegeven, maar zij zijn niet de enigen die kunnen adopteren”, zo voegt Sylvie Macquet toe. de liefhebbers van Bois de Cise kunnen ook deelnemen aan het avontuur. Eén ding is zeker, kunnen sommige banken hebben meer succes dan anderen, met name die in de nabijheid van de zee.

Une habitante m’a aussi dit qu’elle souhaitait réserver celui qui se trouve juste devant chez elle. Et moi je pense à en adopter un dans un endroit que j’aime particulièrement» explique la présidente de l’ASA. Pour devenir adoptant, il faudra tout de même débourser cent euros pour trois ans. Une somme à laquelle il convient .d’ajouter trente euros pour la réalisation de la plaque. « L’entretien des bancs reste bien sûr à la charge de l’ASA» rassurent les concepteurs du projet.

Een inwoonster gaf me ook aan dat ze graag degene die recht tegenover haar staat wilde reserveren.  En ik denk er één te adopteren op een plek die ik bijzonder mag, zegt de voorzitter van de ASA. Om adoptant te worden dient €100,= voor drie jaar te worden voldaan. Een bedrag waar bovenop € 30,= plaquette-kosten komen. “Het onderhoud aan de banken blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de ASA” zo stellen de project-bededenkers gerust.

“Gedichten van Victor Hugo, die naar Ault kwam, mogen worden gekozen om de site meerwaarde te geven”

Mais une fois la localisation du « filleul » validée, il restera encore à trouver le vers de poésie à graver. L’ASA laisse le libre choix aux adoptants, mais peut leur faire des propositions de vers en rapport avec la mer et la forêt.«Des poèmes de Victor Hugo, qui est venu à Ault, peuvent être choisis pour valoriser le site» Si tout se passe bien, une première cérémonie devrait avoir lieu d’ici Noël avec les adoptants pour dévoiler les premières plaques.

Maar zodra de locatie van “het petekind” is toegewezen, moet er nog een poetische-zin om te graveren te worden gevonden. De ASA laat de keuze aan de adopteurs,  maar kunnen ze voorstellen met betrekking tot de zeen en het bos maken. “Gedichten van Victor Hugo, die naar Ault kwam, mogen ook worden gekozen om de site meerwaarde te geven”. Wanneer alles goed gaat, moet de eerste onthullings-ceremonie met de adoptanten plaatsvinden voor de kerst.

Inspanningen om “de site” te onderhouden

Sinds het aantreden van het nieuwe ASA-bestuur, afgelopen zomer, is zij aan het werk gegaan. Zij heeft nu de beschikking over een met een tuinbouw-graad gediplomeerde werknemer, wiens salaris voor 70% door het departement wordt gedragen. De perken bij de entré van Bois de Cise en op de “route des pins” werden opnieuw ontworpen om de veilighied van verkeer en voetgangers te verbeteren. “Alle overbodige betonnen plantenbakken werden verwijderd en vervangen door struiken,” zei Sylvie Macquet. Zij wil graag dat de signalering van straatnamen wordt verbeterd om ongemakken te voorkomen:  “Vier recente interventies van de brandweer werden vertraagd als gevolg van een gebrek aan borden”. Er is een verzoek bij de gemeente Ault ingediend voor de financiering hiervan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.